“ΣΤΑΥΡΕΤΚΑ 2016”

 

afisa

Το Σωματείο “Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης”, όπως  κάθε χρόνο έτσι και φέτος, διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις  προς τιμήν της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου με την καλλιτεχνική έκθεση χειροποίητων δημιουργιών των Ιουλίας και  Δημήτρη Χιονίδη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη- Πινακοθήκη Θέρμης.

Την Τρίτη 13/9 στις 18:00,  Εσπερινός και Λιτανεία της Ιερής Εικόνας στο Παρεκκλήσιο της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Άλσος της Τράπεζας (Τούμπας) Θέρμης.

Την Τετάρτη 14/9 στις 7:00, Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Άλσος της Τράπεζας (Τούμπας) Θέρμης και το απόγευμα στις 19:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης των εικαστικών και στη συνέχεια η παρουσίαση του βιβλίου “Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι”, της δημοσιογράφου Σοφίας Προκοπίδη, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πινακοθήκη Θέρμης. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Χριστίνα Σαχινίδου και θα συνοδεύσουν μουσικά η Μήδεια Χουρσουλίδου στο τραγούδι, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης στο ακορντεόν και ο Παναγιώτης Βελονάς στη λύρα.

Την Πέμπτη 15/9 στις 20:00 στην Πλατεία Θέρμης θα πραγματοποιηθεί χορευτικό αντάμωμα παραδοσιακών συλλόγων της Θέρμης και του Τριαδίου.

Το Σάββατο 17/9 στις 20:00 στο Άλσος της Τράπεζας (Τούμπας)Θέρμης θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο  παραδοσιακό ποντιακό γλέντι.

Διάρκεια έκθεσης εικαστικών: Δευτέρα 12-19/9/2016

Δευτέρα 12/9, ώρες: 14:00-21:00

Τρίτη 13/9, ώρες:08:00-15:00

Τετάρτη 14/9, ώρες: 14:00-21:00 (19:00 εγκαίνια)

Πέμπτη 15/9, ώρες:08:00-15:00

Παρασκευή 16/9,ώρες:08:00-15:00

Δευτέρα 19/9, ώρες: 14:00-21:00

Βιογραφικά συμμετεχόντων:

Η Σοφία Προκοπίδου είναι δημοσιογράφος. Στην Ελλάδα ζει  από το 1990. Είναι φιλόλογος της ρωσικής φιλολογίας και εργάστηκε πολλά χρόνια στη Μέση εκπαίδευση ως καθηγήτρια στο Σότσι της Ρωσίας.

Τα τελευταία 18 χρόνια εργάζεται  στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Έχει γράψει στην ελληνική γλώσσα δυο θεατρικά έργα «Η χώρα των μανταρινιών» και «Η Ρόζα και η Άντα»  και μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» που είναι το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο.

Τον Ιούλιο του 2013 κυκλοφόρησε στη Μόσχα η έκδοση του βιβλίου  «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» στη μετάφραση, αλλά με διαφορετικό τίτλο: «Η γριά Λεμόνα φεύγει στον Παράδεισο και άλλες ιστορίας της Αντιγόνα». Είναι 19 νουβέλες και διηγήματα:http://litznak.ru/biblioteka.html. Το βιβλίο ήδη βραβεύτηκε (από το χειρόγραφο) από το Ρωσικό τμήμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης » Αρτίδα» που έχει ως σύνθημα τα λόγια του Ντοστογέφσκυ «Η ομορφιά θα σώσει τον Κόσμο».

 

Η Ιουλία Χιονίδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καζακστάν,  σπούδασε Παιδαγωγικά, Καλές Τέχνες και Σχέδιο στο Παιδαγωγικό Κολλέγιο  και στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Μπουκετοβ της πόλης Καραγκάντα του Καζακστάν. Ασχολήθηκε επίσης με τη μουσική και ολοκλήρωσε τις σπουδές του ωδείου.

Έχει διδάξει ζωγραφική τόσο σε δημόσια σχολεία στην Καραγκάντα, στο Αμπαϊ όσο και σε ιδιωτικές σχολές. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και αγιογραφίας και έχει πάρει  μέρος σε ομαδικές. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και είναι παντρεμένη με τον επίσης καλλιτέχνη Δημήτρη Χιονίδη.

Ο Δημήτρης Χιονίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καζακστάν, σπούδασε  Παιδαγωγικά, Καλές Τέχνες και Σχέδιο στο  Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Μπουκετοβ της πόλης Καραγκάντα του Καζακστάν.  Ειδικεύθηκε  στην ξυλουργική και ξυλογλυπτική. Δίδαξε  ζωγραφική και εικαστικά σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης στην πόλη Καραγκάντα και στη Σχολή Καλών Τεχνών της πόλης Αστανα του Καζακστάν. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις ζωγραφικής και αγιογραφίας. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και είναι παντρεμένος με τον επίσης καλλιτέχνη Ιουλία Χιονίδη.

 

 

 

Comments are closed.