Λευκή Νύχτα

Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης
Το έθιμο των Μωμόγερων θα αναβιώσει τη «Λευκή Νύχτα», το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 στη Θέρμη η Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας, προσκεκλημένοι της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Θέρμης και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης».
Λίγα λόγια για το έθιμο:
Οι Μωμόγεροι (ή Μωμόεροι) είναι ένα ποντιακό έθιμο που γινόταν στον Πόντο τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις ημέρες μας. Το έθιμο είναι σατιρικό και συνηθίζεται κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, άλλα μερικές φορές μέχρι και τον μήνα Φεβρουάριο. Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης των Ποντίων, το έθιμο ήταν μια μορφή αναγνώρισης της Ελληνικής προέλευσής τους, επίσης ένας τρόπος να «ξεφύγουν» από την τουρκική δουλεία και τις βίαιες εξισλαμίσεις.
Το 400 μ.Χ ο Επίσκοπος της Αμάσειας Αστέριος, αναφέρεται σε έναν δυνατό εορτασμό των ανθρώπων που περιλάμβανε μεταμφιέσεις κάθε χρόνο την 1η Ιανουαρίου. Στην αρχαία Ελλάδα το 600 π.Χ., υπήρχε ένας εορτασμός προς τιμήν του Θεού Διόνυσου, ο εορτασμός αυτός είχε πνευματικά στοιχεία, η προέλευση των Μωμογέρων είναι επομένως σχετική με την αρχαία Ελλάδα.
Στις μέρες μας, το έθιμο των Μωμόγερων είναι ζωντανό, ιδιαίτερα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου κατοικούν κυρίως Πόντιοι. Την εβδομάδα πριν από το νέο έτος, τα άτομα θα ντυθούν με διάφορα κοστούμια, όπου κάθε κοστούμι συμβολίζει ένα μέρος του πολιτισμού και της λαογραφίας των Ποντίων, για παράδειγμα η αρκούδα συμβολίζει τη δύναμη, η ηλικιωμένη γυναίκα είναι το σύμβολο του παρελθόντος, η νύφη για το μέλλον, το άλογο για την ανάπτυξη, ο γιατρός για την υγεία, ο στρατιώτης για την υπεράσπιση, την αίγα (κατσίκα) για τα τρόφιμα και ο Άγιος Βασίλης συμβολίζει το νέο έτος που θα φτάσει σε μερικές μέρες. Σήμερα το έθιμο είναι περισσότερο ψυχαγωγικό, ενώ στο παρελθόν ήταν κυριώς μαγικό!
(Το παραπάνω απόσπασμα είναι της κ. Π.Παναγιωτίδου)

Comments are closed.